Het plezier van de vakman

Bryan_Adams_-_Get_Up!Er zijn nog zekerheden in het leven: Bryan Adams komt met een nieuwe plaat en je weet wat je mag verwachten: 9 nagelnieuwe rocksongs, 4 akoestische toegiften. Get Up heeft niet de iconische uitstraling van Reckless, maar is wel het getuigenis van een man die er op zijn 56ste duidelijk nog plezier aan beleeft.

Het Rockabilly begin van You Belong To Me zet de toon. Adams blijft rocken als vanouds: we horen gedreven gitaren met een eenvoudige, maar goede melodie. De plaat is niet te veel geproducet, maar toch netjes afgewerkt.

De Canadees kan niet anders dan rocken. En als hij dan toch ten onder moet gaan, dan met de rockgitaar om de nek. Go down rocking is een rechttoe-rechtaan song.

Na de openingsstorm serveert Adams met We Did It All een iets trager nummer. Als geen ander kan hij een voldragen rockballad afleveren, met een hoog smartlapgehalte. Het verschil met anderen is dat hij ermee weg komt. Ook hier moeten we geen experimenten verwachten. De man bewees al dat hij het kan, dus waarom zou hij het anders aanpakken.

That’s Rock and Roll is een heerlijke rocksong met alles erop en eraan, inclusief de klaphandjes en “wohow” tijdens het refrein. Adams levert hier een definitie al van wat Rock ’n Roll volgens hem is, in woord en muziek.

Met Don’t Even Try probeert de zanger iemand te troosten die een liefde zag verdwijnen. Deze lekker ouderwetse song vertelt het proces zoals het altijd was: je kan het niet vergeten, je moet het zelfs niet proberen.

‘Neem je leven in handen’. Dat is de eenvoudige boodschap van Do What You Gotta Do. De herkenbare gitaarrif in het begin en tussendoor ondersteunt de lyrics voortreffelijk.

Nummer zeven van de nieuweling, Thunderbolt, is de meest verrassende song. Het klinkt minder gepolijst dan de rest. Dat ruwe, ja zelfs rauwe hoor je ook in de zang. Adams komt hier extra hees door. De gitaarpartij is wat complexer, zodat het geheel niet te drammerig overkomt.

Na het geweld van Thunderbolt komt opnieuw een zoete ballad. Voor Yesterday Was Just A Dream geldt hetzelfde als voor de andere ballad: Adams houdt het als geen ander verteerbaar.

Brand New Day is het laatste nieuwe nummer van de plaat: opnieuw klinkt hier een herkenbare en stevige Bryan Adams-song, all the way. De song is een verhaal van vallen en opstaan. Elke nieuwe dag draagt de belofte van een nieuw begin in zich: “Get up, get up, it’s a brand new day”.

De vier bonustracks hernemen vier songs van het album. Dat Adams zichzelf enkel op akoestische gitaar begeleidt, geeft veel intimiteit aan Don’t Even Try en We Did It All. Hiermee laat hij zien dat hij het vak beheerst: de songs staan er, ook als ze akoestisch uitgepuurd zijn. Dat is misschien nog het duidelijkst bij You Belong To Me en Brand New Day: de uitbundige sfeer van beide songs blijven ook akoestisch moeiteloos overeind.

Bryan Adams, Get Up