Treinticket

Die keer – al redelijk laat – in een Gents treinstation.

Meisje: “Meneer, kan je twintig euro wisselen? De automaat aanvaardt alleen munten.”

Ik: “Nee, sorry…”

Meisje (wanhopig): “Oei, en over vier minuten gaat mijn laatste trein. Zo raak ik er niet.”

Ik: “Waar moet je naartoe?”

Meisje: “Blankenberge.”

Korte stilte, niet langer dan twee seconden, want de trein wordt al aangekondigd. Ik stel voor haar treinticket te betalen, maar dat weigert ze eerst. Dan vraagt ze mijn rekeningnummer en belooft me zodra ze kan de 6,40 euro van haar treinticket over te schrijven. Snel neemt ze een foto van ons rekeningnummer op mijn bankkaart. Ik betaal haar ticket met mijn kaart. Haar trein is op tijd. En zij ook. Oef.

De volgende dag al staat netjes 6,40 euro op onze rekening overgeschreven. 

Vertrouwen doet wat met een mens. Het komt uiteindelijk altijd allemaal goed.